Visst kan vi göra mer med biblioteken

Idag skriver Bernt Karlsson (SKTF-ombud på Stadsbiblioteket) i NA (debattartikeln ligger inte på webben men en artikel om debattartikeln finns här) om att det pengarna inte räcker till bibliotekens verksamhet. Och visst finns det problem: mycket kan bli bättre men man ska inte heller glömma att biblioteksverksamheten med en budget på drygt 33 miljoner per år är den största verksamheten inom Kultur- och medborgarnämndens verksamhet.

Jag skulle också önska mig mer pengar för att kunna öka takten ytterligare i arbetet med att göra biblioteken till Mötesplatser för närområdet som samlar såväl kulturverksamhet som bildning, studier och fritidsaktiviteter. Men mer pengar till biblioteken innebär mindre pengar till något annat. För Kultur- och medborgarnämnden innebär det att vi måste flytta pengar från exempelvis fritidsgårdarna eller kulturskolan (båda med vardera cirka 25 miljoner/år) .

Kommunfullmäktige antog 2002 ett kulturpolitiskt program som formulerar en rad uppdrag för biblioteken. Bland annat står följande: ”Biblioteken har ett stort ansvar att värna om demokratiutveckling och yttrandefrihet och vara öppna informationscentra för hela Örebros befolkning. Ett fritt sökande efter kunskap och tillgång till kulturell stimulans är en demokratisk rättighet.” Dessutom beskrivs att biblioteken ska stimulera läsandet för barn och ungdom, delta i utvecklingen av samhällsinformation för medborgarna, samarbeta med invandrargrupper och föreningar för att tillgodose olika gruppers behov av böcker och tidningar på det egna språket, utveckla uppsökande verksamhet och vara en resurs för lokala författare.

Det är inga dåliga uppdrag, men de visar att vi tycker att biblioteken är viktiga – och att de även i fortsättningen har en oerhört viktig roll. I Kultur- och medborgarnämnden har vi ytterligare preciserat uppdragen till biblioteken och vi skriver bland annat att biblioteken ska delta aktivt i det demokratiska samtalet och samhällsutvecklingen och att mötesplatser ska ställas till förfogande så att dialog underlättas. Dessutom ska öppettiderna öka ”genom ett utvecklat samarbete med lokala aktörer och verksamheter”.

Nåväl. Biblioteken har stora uppdrag. Räcker pengarna, undrar någon? Det kommer aldrig att finnas tillräckligt med pengar. Så länge vi som skattebetalare anser att det finns en smärtgräns för vad vi är beredda att betala kommer vi få prioritera. Och vi har prioriterat: biblioteken är den verksamhet inom vårt område som får mest pengar eftersom vi tycker att det är en viktig verksamhet.

Men vi vet att det finns problem som måste lösas: alltför många läser få eller inga böcker, det saknas mötesplatser för dialog och samhällsengagemang i många stadsdelar. En del av detta kan biblioteken bidra till att lösa – och då uppstår självklart nya problem för biblioteken. Hur ska arbetstiden räcka till? Hur ska lokalerna fungera? Jag tar dessa problem på allvar, men konstaterar samtidigt att inom ramen för en budget för 33 miljoner finns stora möjligheter. 33 miljoner räcker inte till allt, men det räcker till ganska mycket. Förr i tiden sköttes all in- och utlåning manuellt – idag finns det maskiner som sköter sådant. Förr skulle kartoteket organiseras så att man hittade böckerna – idag ligger det i datorn (visserligen strular det i alla fall ibland – men det tar inte lika mycket arbetstid att sköta). Allting förändras och bibliotekens roll likaså: därför kommer det även i framtiden att finnas böcker på biblioteken – men de kommer i högre grad att även fungera som mötesplatser för studier, dialog, möten och annat.

Vi vet vartåt vi vill med biblioteksverksamheten men vi tror inte att vi har svaren på alla lösningar. Däremot är vi tacksamma för synpunkter, förslag och idéer från både örebroarna i allmänhet och från dem som jobbar på biblioteken. Hör av er!

2 reaktioner på ”Visst kan vi göra mer med biblioteken”

  1. – Hur kan politiken sitta och säga att biblioteken ska ha mer öppet, men med mindre pengar (personal)?..
    – Och hur kan politiken tycka att det är okey att biblioteken klarar dom politiska målen tack vare väldans mycket ”gratis” personal från Arbetsförmedlingen?..

  2. De uppdrag vi ger till verksamheten (läs mer om bibliotekens på http://bjornsundin.speedhost.me/041012bibliotek.htm) gäller från den första kronan – men självklart är en del lättare att genomföra ju mer pengar man anslår. Biblioteken får nu inte mindre pengar 2006, budgeten är oförändrad men grundfrågan gäller väl: kan politiken ge nya/andra uppdrag utan att anslå mer pengar? Jag tycker det. Om vi inte kunde det skulle det krävas att vi höjde skatten varje gång vi ville förändra något och det tycker jag definitivt inte vore bra. I uppdraget har vi bland annat pekat ut öppettiderna, tillgängligheten och att öka läsandet som viktiga mål för biblioteken. Med en budget på drygt 33 miljoner anser jag att det finns utrymme att arbeta med detta även utan mer anslag. Jag inser att det inte alltid är lätt och jag inser att det då och då kommer att kräva omprioriteringar och besparingar på annat. Vi har till exempel återkommande i flera år föreslagit att biblioteken ska utrustas med låskortsteknik (precis som många av kommunens idrottshallar har). På det sättet skulle fler kunna använda bibliotekets lokaler och de skulle därmed vara tillgängliga oftare=ökade öppettider. Egentligen tycker inte jag att politiker ska behöva bestämma om sådana detaljer – det är personalen som är experter på verksamheten, vi politiker ska peka ut mål och riktning som sedan ska förverkligas av medarbetare och chefer. Men det är möjligt att vi i denna fråga borde fatta ett särskilt beslut om att investera i låskort: vi får fortsätta diskutera det.

    När det gäller ”gratis” personal från Arbetsförmedlingen så utgår jag från att AF gör en bedömning utifrån sina regler och om dessa placeringar anses vara bra för att underlätta för arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden har jag ingen åsikt om det. Men självklart är det så att om dessa placeringar försvinner måste man vara beredd på det och det är ju inte meningen att dessa placeringar ska konkurrera ut ”vanliga jobb”.
    / Björn Sundin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *